Bewegingstussendoortjes op school

Slechts 1 op 4 jongens en 1 op 6 meisjes beweegt voldoende. Om jongeren meer te laten bewegen en bewust te maken van hun lichaamshouding ontwikkelde het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie (VIG) samen met de Stichting Vlaamse Schoolsport (SVS), Still Movin en pedagogische begeleiders het pakket ‘Bewegingstussendoortjes in de klas’. Dat zijn veilige, leuke en eenvoudige oefeningen die tijdens of tussen de lessen kunnen dienen als ideale break.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren gemiddeld 4 uur per dag aan het scherm gekluisterd zitten (TV, computer, spelletjes,…). Volgens de norm voor fysieke activiteit moeten jongeren van 6 tot 20 jaar minimum 60 minuten per dag bewegen aan matige intensiteit. Het is dus belangrijk om jongeren bewust te maken van voldoende beweging en een goede lichaamshouding. Een kans die het VIG, SVS en Still Movin niet laten liggen.

Tai movin en kaakmassage

Met oefeningen als de schouderstretch, tai movin of kaakmassage wil het project ‘Bewegingstussendoortjes in de klas’ jongeren op een veilige, leuke en eenvoudige manier in beweging brengen. Er zijn verschillende soorten oefeningen mogelijk en dat afhankelijk van de leeftijd, motorische vaardigheden en tijd of ruimte. Je kan ze organiseren tijdens een onderbreking van de les, tussen twee lessen in of bij de overgang naar een ander lesonderwerp bij blokuren. De oefeningen zijn geschikt voor het basisonderwijs en het secundair onderwijs.

Meer concentratie in een mum van tijd

Belangrijkste voordelen van de tussendoortjes: ze verhogen de concentratie en het plezier, maar zeker ook de bewustmaking van de lichaamshouding. Een tussendoortje hoeft niet veel tijd in beslag te nemen: tussen 30 seconden en 5 minuten. Het is een tijdsinvestering die absoluut rendeert. Na de bewegingstussendoortjes zijn de leerlingen fris en kunnen ze opnieuw vlot de les volgen. Resultaat: minder concentratiestoornissen, meer aandacht en discipline.

Van fitbal naar zitbal

Het pakket bevat een brochure met oefeningen en 6 mini-fitballen die je kan gebruiken bij de oefeningen, maar die ook voor een dynamisch klaslokaal zorgen omdat je ze kan gebruiken als ruggensteun en zitbal. Verder zit er in het pakket nog een DVD voor de leerkrachten zodat zij kunnen zien hoe je bepaalde oefeningen correct moet uitvoeren. Ten slotte vind je in het pakket ook nog een CD met achtergrondmuziek om de oefeningen meer kracht bij te zetten en … het zorgt natuurlijk ook voor een ontspannen en leuke sfeer.

Scholen kunnen meteen aan de slag met de brochure en de ondersteunende materialen. Dit schooljaar komen er provinciale vormingen voor leraren, vanaf volgend schooljaar kunnen scholen en schoolgemeenschappen zelf een vorming aanvragen.

Meer info: Ruth Costers, VIG – ruth.costers@vig.be of 02 422.49.21 

Bron:
http://www.ond.vlaanderen.be/nieuws/2008/0219-bewegingstussendoortjes.htm
(hier vind je ook het inschrijvingsformulier en méér informatie)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s