700 000 gezinnen ontvangen ‘cultuurtest’

700 000 gezinnen in Vlaanderen krijgen deze maand een unieke cultuurtest voor kinderen. Ouders kunnen de test samen met hun kind invullen. Zo ontdekken ze welk cultuurtype hun kind is. Wat voor de ene immers leuk is, is dat voor de andere helemaal niet. De types zijn opgehangen aan zogeheten “cultuurbeesten”: van otter en gekko tot pinguïn en vos. De verdeling van de test gebeurt via Klasse voor Ouders. Op de website van het blad krijgt elk cultuurbeest voortaan op maat gemaakte cultuurtips aangeboden. Een unieke aanpak.

Algemene cultuurtips voor iedereen zijn er genoeg. Maar inspiratie en concrete tips op maat van aanleg, interesse en karakter van het kind is nieuw. Voor deze nieuwe aanpak werken Klasse en CultuurNet Vlaanderen (Vlieg) samen. Zo willen ze ook op het vlak van cultuur de belangrijke brug slaan tussen thuis, de school en de samenleving. Cultuur beleven maakt daar integraal deel van uit. Als kinderen bijvoorbeeld 10 jaar eerder kennismaken met theater bevordert dat de participatie eraan op latere leeftijd met 86 %.

Via de test maken ouders een profiel op van hun kind: knutselaar of actieve sporter, fantasierijk of realistisch, speler of dromer? Wat vindt het kind van een toneelvoorstelling, een muziekoptreden, een museumbezoek of samen naar de film? De antwoorden doen het cultuurbeest in elk kind ontwaken. Ouders ontdekken welk aanbod past bij hun kind en krijgen meteen tips voor uitstapjes op maat. De test staat online op www.klasse.be/ouders/cultuurtest en in het maartnummer van het blad, dat gratis via de scholen wordt verdeeld in meer dan 700 000 gezinnen.

De test bevat uitspraken die iedereen herkent: “Kunst is stom. Ik weet wel leukere dingen”. “Je kind vertelt na de voorstelling vooral over de limonade tijdens de pauze”. “Een boek is niet zo’n goed cadeau voor hem.” “Ik wil later beroemd worden”. “Zij maakt liever iets perfect na dan het zelf te bedenken” enz.

Met welk kind ga je beter eerst naar de film en lees je nadien het boek? En met welk kind doe je dat beter net andersom?

Is je kind een Vrolijke Vos, een Plezante Pinguïn, een Ongelooflijke Otter of een Gelukkige Gekko? Na de cultuurtest weet je welk cultuurbeest er in je kind schuilgaat. Een Vrolijke Vos mag je een dik boek toestoppen. Een Plezante Pinguïn stuur je naar een workshop circustechnieken. Met een Ongelooflijke Otter ga je samen op ontdekkingstocht door een tentoonstelling. Een Gelukkige Gekko wil een film met humor en actie.

Elke maand komen er nieuwe en actuele cultuurtips per cultuurtype op de site van Klasse voor Ouders. Geen enkel mens is compleet vast te pinnen in een hokje, ook kinderen niet. Ook de tips voor de andere cultuurbeesten kunnen een inspirerende ontdekking zijn.

Info over kinderen en cultuur?
Gitte Mast – Projectleider Vlieg – CultuurNet Vlaanderen – tel. 02 551 18 87

Info over de test en het initiatief van Klasse?
Bavo Wouters – redactie Klasse – tel 0477 57 24 05

Bron:
http://www.ond.vlaanderen.be/nieuws/2008/0311-cultuurtest.htm
http://www.klasse.be/leraren/nieuws.php?id=8151 (+ online test)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s