Ouders liegen om een kind te kunnen inschrijven

Gelijke Onderwijs Kansen-decreet is niet waterdicht

ANTWERPEN – Uw kind inschrijven in de school van uw dromen zonder daarvoor aan te schuiven? Een verklaring afleggen dat er thuis een andere taal dan het Nederlands wordt gesproken, kan daarvoor genoeg zijn. Hoe omvangrijk deze vorm van bedrog is, is niet duidelijk.

Bivakerende ouders slaan dezer dagen in de Vlaamse steden hun tenten op voor de schoolpoort om hun spruit in te schrijven. Vanaf maart vindt de open inschrijvingsperiode plaats voor alle kinderen. Sommige kinderen mochten zich al eerder inschrijven. Want sinds twee jaar kunnen Vlaamse scholen voorrang geven aan kinderen van sociaal zwakkeren om zo een mix van verschillende klassen en nationaliteiten aan te trekken. Dat bepaalt het GOK-decreet, dat staat voor Gelijke Onderwijs Kansen.

Maar dat systeem blijkt verre van waterdicht. GOK-indicatoren die moeten bepalen wie kansarm is en voorrang krijgt, zijn moeilijk controleerbaar. Indicatoren zijn bijvoorbeeld dat het gezin leeft van een uitkering, dat de moeder geen secundair diploma heeft of dat de thuistaal binnen het gezin geen Nederlands is. En precies bij die laatste voorwaarde knelt het schoentje. Ouders die een verklaring op eer afleggen dat er thuis geen Nederlands, maar bijvoorbeeld Frans, Engels of Arabisch wordt gesproken, worden gecategoriseerd als GOK-ouders. En na die schriftelijke verklaring krijgen ze, in scholen die voorrangsmaatregelen hanteren, voorrang bij de inschrijving.

In een tweetalig land als België is frauderen dus gemakkelijk. Het volstaat om een verklaring af te leggen dat je je kind tweetalig opvoedt. Dat erkent ook Vlaams minister van onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A). ‘Het systeem is niet waterdicht. We kunnen ons voorstellen dat er gefraudeerd wordt, maar hoe vaak het gebeurt, is moeilijk te zeggen’, zegt woordvoerder Ward Verhaeghe. De minister zoekt momenteel naar objectieve parameters om de thuistaal te meten en misbruik uit te sluiten in de toekomst. Een van de denkpistes is een taaltest afnemen bij de inschrijving.

De Vlaamse scholen zijn karig met reacties. De directeur van De Dageraad, een populaire basisschool in het Antwerpse Zurenborg, vermoedt dat er ook op zijn school gevallen van bedrog bestaan. ‘Het is onmogelijk om in een kennismakingsgesprek na te gaan of ouders de waarheid spreken over welke taal er thuis wordt gesproken. Al kan de grote sociale controle van het oudercomité wel fraude tegengaan’, zegt directeur Bruno Vanden bossche. ‘Twijfelgevallen zijn voor ons bijvoorbeeld perfect geïntegreerde allochtonen die foutloos Nederlands spreken, maar volhouden dat ze thuis Arabisch spreken.’

Ook in Gent zijn enkele gevallen bekend van bedrog. Schepen van Onderwijs Rudy Coddens (SP.A) vindt het criterium dat thuis een andere taal wordt gesproken niet voldoende om een kind als GOK-leerling te categoriseren. ‘Een taal al dan niet spreken heeft weinig te maken met kansarmoede. Wat doe je bijvoorbeeld met chique Franssprekende families? In theorie zijn die kinderen ook GOK-leerlingen.’ Coddens stelt voor om de voorwaarde te schrappen uit het GOK-decreet. ‘Samen met een van de andere voorwaarden kan een andere taal spreken wel versterkend werken in het bepalen van kansarmoede. Maar op zichzelf werkt deze voorwaarde zelfs averechts.’

 Eline BergmansBron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=FH1OPHSS

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s