Hoe laat ik mijn kind groenten eten?

‘Ik wil graag dat mijn peuter gezond eet. Fruit is geen probleem maar groenten weigert ze te proeven. Ze wil alleen vlees en aardappelen. Hoe ga ik hier het best mee om? Ik kan de groenten toch moeilijk in haar mondje duwen? Zelf eten wij veel groenten en fruit.’

Ongeveer de helft van alle ouders ondervindt moeilijkheden om kinderen groenten te laten eten. Jonge kinderen moeten zowat alles leren en dat geldt ook voor eten. In de laatste jaren is er toenemende bezorgdheid over de ongezonde voedingsgewoonten van kinderen (en ouders!). Het beste wapen daartegen is preventie. Start tijdig met een aantal goede gewoonten, dat bespaart je later heel wat discussies.

Net zoals ieder kind zijn eigen temperament heeft, is ook de eetlust verschillend. Het ene kind kan met de vingers niet uit je potten blijven, het andere kijkt sip bij al wat je maakt. De vraag ‘wat eten we vandaag?’ kan in veel gezinnen enkel op een enthousiast antwoord rekenen als spaghetti of hamburger het antwoord is. Heel vroeg dus hebben kinderen al bepaalde voorkeuren. Groenten vragen bij alle kinderen een extra inspanning van de ouders. Je moet ze vaak aanbieden, in kleine hoeveelheden. Dat een kind ze de eerste keer niet lust, is normaal. Maar het moet je niet beletten om ze een tweede, derde tot tiende keer op tafel te zetten.

Blijf wel redelijk. Het gaat niet om dwingen en dreigen. Wie het principe hanteert ‘mond open, lepel erin’, wint misschien iets op korte termijn, maar een paar jaar later is dit kind een geoefende circusartiest geworden die groenten tot een bol maakt die gerust een uur verborgen kan zitten achter de wangen tot hij alles kan uitspuwen.

Let ook op de hoeveelheid groenten die je op het bord legt. 50 tot 100 gram groenten bij een peuter, dat is al een mooie start. En bij een kind dat het echt niet lust, leg je letterlijk een koffielepeltje groenten op het bord. Je maakt duidelijk dat je wilt dat hij proeft. Sommige kinderen pikken spaarzaam erwtje per erwtje uit hun bord, tot uiteindelijk de afgesproken hoeveelheid op is. Maar je houdt wel vol. En je doet niet mee aan ruilacties. Fruit eten als ruil voor groenten? Neen. De plaats van beiden in de voeding kan je niet zo maar verwisselen. Worden de groenten opgegeten, dan volgt het dessert. Anders niet.

Ik stel vaak vast dat de ouders met verbazing reageren op dit advies: Je gaat toch niet belonen omdat hij slechts een koffielepeltje eet? Toch wel. Vergeet niet dat het kind het moet leren. Ieder stapje vooruit, hoe klein ook, is winst. En het is daar dat we voor gaan. Daarom moet je de niet opgegeten groenten een paar uur later ook niet opnieuw voorschotelen of ze de volgende dag nog eens opdienen.

Maar voor je je zorgen maakt over het bord van je kind, moet je natuurlijk ook naar dat van jezelf kijken. Het kan een leuk spel zijn met je kind af te spreken samen betere gewoontes te maken. Jij legt een soeplepel boontjes op het bord van je dochter en zij mag een grotere schep op jouw bord leggen. Je spreekt op voorhand af wat jullie samen verdiend hebben als jullie het halen. Want anders blijft die pudding echt wel in de ijskast staan!

Moeten kinderen echt alles eten? Natuurlijk niet. Zoals iedereen hebben zij ook het recht om bepaalde zaken echt niet te lusten. Voorwaarde is wel dat je kind dan meestal gewoon met jullie mee-eet.

Kinderen kunnen van de tafelsituatie ook een machtspelletje maken. Ze slagen erin om de keuken thuis om te bouwen tot een restaurant met keuzekaart. Telkens staan er minstens drie verschillende soorten groenten op tafel, omdat mama rekening gehouden heeft met de verschillende smaak van haar man en twee kinderen. Dat is niet alleen gekkenwerk, het is gewoonweg geen opvoeding.

Stop dus maar snel die koningin aan tafel die de lakens uitdeelt en moedig haar aan om een echte groentekoningin te worden. Samen met je dochter maak je een kroon met tien kantelen op. Iedere dag dat ze een beetje groenten gegeten heeft, mag ze uit de reclame een stukje groentefoto knippen en een kanteel volplakken. Na twee weken is de kroon compleet, wordt de groentekoningin gekroond en mag ze als beloning het menu samenstellen van één dag. Zo wordt groenten leren eten een heus feest!

In ‘De Opvoedingsdokter’ gaat de bekende kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens wekelijks in op een lezersvraag over opvoeden. Peter Adriaenssens is de auteur van verscheidene klassiekers over het opvoeden van kinderen.

Een vraag over opvoeden? Mail naar opvoeding@nieuwsblad.be

Herlees alle tips en discussieer mee op www.nieuwsblad.be/opvoeding

Bron: http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleID=GKP1ON0V0

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s