Kleuters bewegen te weinig

Vlaamse kleuters bewegen te weinig. Het grootste deel van hun tijd brengen ze passief of zittend door, leert een studie van de Universiteit Gent. Amper acht procent van de Vlaamse kleuters haalt de internationale norm van een uur matige tot zware lichaamsbeweging per dag. Kleuters die weinig bewegen, lopen meer kans op overgewicht later.

Stappentellers
De vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de Universiteit Gent deed samen met de Ehsal een onderzoek met stappentellers bij 129 vier- en vijfjarigen. Nog eens 89 kleuters kregen een accelerometer, die niet enkel de beweging, maar ook de intensiteit ervan registreert. Daaruit blijkt dat kleuters gemiddeld 84 procent van hun tijd zittend doorbrengen. Tien procent van hun tijd vertonen ze lichte activiteit. Amper 6 procent van de tijd dat ze wakker zijn, zijn ze matig tot intens fysiek actief.

Televisie kijken
De norm van één uur intensief bewegen per dag halen amper acht op de honderd kleuters. Weinig beweging hangt vaak samen met veel tv-kijken. De onderzochte kinderen kijken op weekdagen gemiddeld 74 minuten televisie. Op weekenddagen loopt dat op tot 140 minuten of 2,5 uur. Buiten spelen beperkt zich tot 15 minuten per dag op weekdagen en 45 minuten tijdens het weekend.

Zowel thuis als op school
Het gebrek aan lichaamsbeweging manifesteert zich zowel thuis als op school. Ook in de klas en tijdens de speeltijd zijn kleuters zeer weinig actief. (belga/tdb)

Bron:
http://www.hln.be/hln/nl/38/Je-Kinderen/article/detail/176091/2008/02/19/Kleuters-bewegen-te-weinig.dhtml
en
http://www.standaard.be/Artikel/Detail.aspx?artikelId=VU1O5BAR

Gerelateerd artikel:

Eén op zeven peuters te dik, één op tien heeft eigen tv


Bijna een op de zeven kinderen tussen 2 en 4 jaar kampt met overgewicht. In bijna vier procent van de gevallen is sprake van ernstig overgewicht. Dat melden onderzoekers in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Vooral kinderen van niet-Westerse moeders, laagopgeleiden en moeders met een uitkering zijn vaak te dik.

Geen ontbijt
De onderzoekers, die 390 ouders ondervroegen, concluderen voorts dat een op de zeven gezinnen niet gewend is te ontbijten. Meer dan vier op de tien ouders vinden gezoete melkdrank een goede vervanger voor melk; vier op de tien kinderen hebben altijd frisdrank voorhanden.

Eigen tv
Twintig procent van de ouders gaf aan te weinig tijd te hebben om met hun kind naar buiten te gaan. Een op de tien peuters heeft een eigen televisie op de kamer en ruim een vijfde van de kinderen bepaalt zelf of hij tv kijkt. Negen procent van de kinderen mag net zo lang kijken als hij zelf wil.

Speerpunten
De onderzoekers adviseren een gedragswijziging met als speerpunten: borstvoeding, meer buiten spelen en bewegen, minderen zoetigheid drinken en minder tv kijken en computeren. Ze waarschuwen dat kinderen met overgewicht vaak ook als volwassenen te dik zijn. (novum/mvl)

Bron:

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s