Bijscholing “Met een koffer wordt het muzisch toffer!”

Gisterennamiddag ben ik naar de bijscholing “Met een koffer wordt het muzisch toffer!” geweest. We werden vriendelijk onthaald met een brochure en konden al plaats nemen in de aula van de Kulak. Tot mijn verbazing was er minder volk dan ik verwacht had. (ongeveer 30 man?)

De presentatie werd gegeven door Jo Bultheel (www.ellebieke.be), Mathias Chlarie (leraar 6e leerjaar) en Maarten Dumolin (leraar 2e leerjaar). Tijdens het eerste deel werden de kunstkoffers van de provinciale uitleendienst voorgesteld aan de hand van foto’s, de syllabus en uitleg van de docenten. De koffers kun je trouwens hier bekijken (wel kleine foto’s): http://www.west-vlaanderen.be/jahia/Jahia/site/uitleendienst_kunstkoffers/pid/3188.

Er zijn 12 kunstkoffers waarvan er nog 11 ontleend worden. De meeste koffers zijn voor de lagere school ‘bedoeld’, maar sommigen kunnen mits wat aanpassing ook in de kleuterklas gebruikt worden. Enkele koffers voor de kleuterklas:

-“Kleurenkriebels”: in de koffer zitten 3 ingelijste reproducties van kunstwerken, didactische platen, didactisch – en spelmateriaal,…
(vzw Rasa Sint-Niklaas http://www.rasa.be/pages/kunstkoffers0-intro-nl.html hier kan je zelfs werkmappen downloaden)

– “Op jacht naar 1001 kleurtjes” (Griet Baeyens Kinderatelier Octopus Brugge): over mengen van kleuren, goed bekijken van kleuren,… Abstract kunstenaar Kadinsky wordt hier wat belicht.

-“Fotografie” (Lieve Baeke – onderwijsinspectie en Kris landuyt – onderwijzer-fotograaf) (deze koffer wordt niet meer uitgeleend, maar de handleiding kan wel worden opgevraagd) Deze koffer gaat vooral over de principes van het fotograferen, waar houden we rekening mee? (belichting, achtergrond,…) Maar het doet kinderen ook anders naar foto’s kijken, bijv. aan de hand van macrofoto’s. Hierbij worden details van voorwerpen uitvergroot en daarmee kan je héél leuke activiteiten in de klas doen.

– “1001 textielen/texturen” (Griet Baeyens Kinderatelier Octopus). In deze koffer zitten verschillende texturen: spiegel, schuurpapier, wafelstof, katoen,…Er worden ook heel leuke activiteiten voorgesteld: maken van een wrijftekening, collage van zand, zaagsel en verf, een textuurkunstwerk maken,…

– “Theaterkoffer”: een leuke koffer om aan te bieden voor je op uitstap naar een toneel gaat. Als je de koffer opent, komt een toneelzaal tevoorschijn (geïnspireerd op het Cultuurcentrum de Brouckere te Torhout). Je vindt er een podium in, een tribune, de coulissen,…alles wat een theaterzaal inhoudt. Er worden 8 personages voorgesteld die elk een specifieke rol hebben in het theater en waar je telkens activiteiten rond kan doen. Een leuk spelletje, dat je trouwens zelf kan maken en spelen met de kinderen, is het kaartspel ‘zinnetje’ en ‘personage-locatie-stemming’. Hierbij is het de bedoeling dat 2 kinderen elk een kaartje nemen (in de kleuterklas visualiseer je dat of lees je voor hen wat erop staat) en moeten ze elk een rol in een situatie spelen. Het voorbeeld dat werd gegeven: situatie –> een kapper en een klant, de kapper knipt het haar, maar hij knipt teveel en de klant is kaal. Een zin dat moet gezegd worden: “Ik ga morgen gaan dansen”. Zo kan je echt komische situaties bekomen.

– “Poppenkoffer” (Katho-campus Tielt en poppenspeler Bart Dejaegher):vanuit een 10-tal invalshoeken wordt het poppenspel gecombineerd met  andere cultuurvormen zoals poëzie, muziek, religie, folklore, beeldhouwkunst, kookkunst en theater. Deze koffer is ècht voor de gehele lagere school, van peuters tot 6e leerjaar. Een aanrader!

– “Het kind doorheen de kunst” (Sylvie Devoldere). Deze koffer is vooral bedoeld voor de tweede en derde kleuterklas en eerste graag basisonderwijs en buitengewoon onderwijs. De koffer “Museumstuk”, die voor 2e en 3e graad bestemd is, sluit hier héél goed bij aan als je bijvoorbeeld een projectweek met heel de school wil doen. De koffer bevat reproducties en werkmappen met allerlei activiteiten.

De andere koffers die ook beschikbaar zijn, zijn ook héél boeiend, maar iets minder geschikt voor de kleutertjes. Maar voor mensen die in de lagere school staan, zijn ze zeker de moeite waard om eens te bekijken. Ook zijn sommige aspecten van die koffers ook bruikbaar voor de kleuterschool, zoals bijv. “op jacht naar 1001 letters en snippers”, daarin wordt het papierscheppen belicht en worden verschillende soorten geschept papier voorgesteld. Héél leuk om eens met de kleuters te doen. Een idee voor een nieuwjaarsbrief of kerstkaartje!

De koffers zijn gratis te onlenen bij de provinciale uitleendienst: Provinciehuis Boeverbos, Paul Tamsin, Koning Leopold III-laan 41, 8200 Sint-Andries. 050-40 34 22 of via mail paul.tamsin@west-vlaanderen .be. Er wordt geen waarborg gevraagd. Je kan de koffers afhalen en terugbrengen op maandag, woensdag en vrijdag van 14u tot 15.30u en op dinsdag en donderdag van 9.30u tot 11.30u.

Vanaf februari 2008 zijn er 3 koffers uitleenbaar in Kortrijk: “Kleurenkriebels”, “Op jacht naar 1001 letters en snippers” en de “muziekkoffer”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s